Er zijn talloze zelfhulpboeken die je de weg naar een beter leven beloven te wijzen. Maar wat als er maar vijf basisstappen waren die je kon volgen, welk boek of welke goeroe je ook volgde? Deze vijf stappen zouden eenvoudig zijn, en toch zouden ze je naar een meer bevredigend en productief leven leiden. In deze blogpost zetten we die vijf stappen voor je op een rijtje.

1. Beperkingen overwinnen die je in de weg staan

Je hebt waarschijnlijk de frustratie ervaren van wel willen veranderen maar niet weten hoe. Misschien heb je ontelbare keren geprobeerd af te vallen, om uiteindelijk toch weer aan te komen. Of misschien heb je je jarenlang voorgenomen om geld te besparen en lijk je nooit vooruitgang te boeken in de richting van je spaardoelen. Het is gemakkelijk genoeg om goede voornemens te bedenken; ze volhouden is een heel ander verhaal.

2. Wees pro-actief: maak een uitgebreid actieplan

Het is makkelijk om te zeggen: “Ik zal afvallen,” maar zonder een duidelijk actieplan, zoals calorieën tellen of regelmatiger bewegen, is de kans groot dat je voornemen het zes weken in het nieuwe jaar niet volhoudt! Een plan hoeft niet uitgebreid te zijn – het moet gewoon een goed begin zijn.

3. Heb vertrouwen: geloof in je vermogen om te slagen

Heb je vertrouwen dat je je doelen kunt bereiken? Zonder dat vertrouwen zal niets gemakkelijk gaan. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan leiden tot niets doen, of erger nog, opgeven bij het eerste teken van moeilijkheden! Aan de andere kant, als je genoeg vertrouwen in jezelf en je mogelijkheden hebt, is er geen obstakel dat je niet zult overwinnen.

4. Maak geen uitzonderingen: verandering is een proces, geen gebeurtenis

Het echte leven is niet als een doos bonbons – als we een hap uit ons dieet nemen of ons voornemen om een maand lang elke dag iets productiefs te doen, krijgen we geen onbeperkte navullingen! Als we een uitzondering maken, zullen we er waarschijnlijk nog een maken, en nog een daarna. We moeten ons inzetten voor het proces van verandering zolang het duurt.

5. Richt je op je sterke punten: sta niet stil bij beperkingen

Dr. Phil raadt aan je te concentreren op wat je wel kunt in plaats van te obsederen over wat je niet kunt of zou willen dat je anders kon doen. Het is alleen maar menselijk om dingen te willen laten we eerlijk zijn; niemand houdt van pijn! Maar als we al onze tijd besteden aan verlangen naar iets anders, zullen we altijd blijven steken waar we zijn – ongelukkig, maar onwillig (of niet in staat) om er iets aan te doen.

De sleutel tot blijvende verbetering vereist inspanning, geduld en doorzettingsvermogen – geen toverstokje! Maar met deze vijf stappen heb je een stevige basis om op voort te bouwen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen